Otkrijte što želite u životu – uz precizan plan svega što nećete

Nimalo nije lako odlučiti što želite u životu i kako to promijeniti, ali postoji način. Krenite od onoga što ne želite i nemojte se zabrinjavati ako putem, u procesu, više puta promijenite mišljenje Send Twitter Viber Email 106 prikaza Foto: Dreamstime 0 komentara Autor: Ema Krstić Četvrtak, 10.10.2019. u 11:40 Mnogi smatraju da trebaju mijenjati život i osjećaju kao da su na neki način ‘zaglavili’. No ponekad kada si postavite pitanje kako želite da izgleda vaš život, često ne znaju odgovor. Znati što želite je prvi i najvažniji korak u stvaranju bolje budućnosti. Pokušaj odlučivanja što želimo u svijetu prepunom izbora često je zbunjujuće. S druge strane, većina ima dobru predodžbu o tome što ne žele u životu. Gledanje na život dovodi do preispitivanja i razmišljanja o stvarima zbog kojih se ne osjećamo dobro. Misli kao što su ‘ Ne želim biti siromašan’, ‘Ne želim raditi ovaj grozan posao gdje me ne cijene’ ili ‘Ne želim se baviti djecom koja nikad ne slušaju’, dobar su početak. Tada prepoznajete ono što definitivno ne želite i možete krenuti dalje, objasnila je psihologinja Jennice Vilhauer za Psychology Today. POGLEDAJTE VIDEO:

Da bismo mogli odlučiti, najprije mora postojati kontrast između onoga što želite i ne želite. Da bismo shvatili da je nešto nepoželjno, moramo znati da se umjesto toga želi nešto drugo. Tada ste svjesniji da postoji neko drugo, poželjnije stanje. Posvetite više pažnje željenom stanju i pokušajte se udaljiti od neželjenog, savjetuje Vilhauer.

Foto: Dreamstime

Nakon što utvrdite ono što ne želite, provjerite možete li to preokrenuti i pronaći ono što će vam više odgovarati. Ako vam se ne sviđa posao, na komad papira zapišite sve što vam se ne sviđa na radnom mjestu. Isto vrijedi i za ostalo, zapitajte se što želite umjesto onoga što sada imate? Primjeri: ‘Ne želim partnera koji me ne cijeni, želim onoga koji me voli i odnosi se prema meni s poštovanjem.’ ‘Ne želim raditi ovaj posao. Želim onaj koji me intelektualno stimulira i koji mi omogućuje da budem kreativan.’ Najvažnije je da budete što precizniji. Nakon što odlučite da želite posao koji je poticajan i kreativan, počnite razmišljati o drugim aspektima posla koji biste željeli, poput neovisnosti, više interakcije s kolegama, mogućnost napredovanja ili bolja plaća. Što više detalja uključite, možete biti konkretniji u izradi plana i koraka potrebnih za postizanje vašeg cilja. JAKO DOBRA ŠANSA! Ove prilike za posao jednostavno se ne propuštaju Odlukom onoga što želimo ne znači da u koracima ne smijemo mijenjati mišljenje. Smatrajte to uspjehom, a ne neuspjehom. To ne znači da ne znate što želite, već da još uvijek niste naišli na potpuno zadovoljstvo. Također, imajte na umu da u životu nema krajnjeg odredišta. Svaki put kada dobijete nešto što želite, imate novu perspektivu iz koje možete vidjeti druge mogućnosti. Odabir nečega što želite ne znači da se odričete svih ostalih mogućnosti, nego da otvarate vrata onima za koje niste znali da postoje. Ako smatrate da ne vjerujete da možete imati ono što želite, onda imate problem u vezi s očekivanjima za budućnost. Ne ponašajte se prema očekivanjima, već prema željama – to je jedini način da ih uspijete ostvariti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *